Karbantartás

Tisztelt Érdeklődő!

A kazán egy egyszerű felépítésű "gép" és minden gépnek szüksége van karbantartásra. Nem kell bonyolult feladatokat végrehajtani, de a rendszeres karbantartás (tisztítás) jelentősen növeli a berendezés élettartamát.

Elsősorban a füstjáratok falán lerakódott szennyeződéseket (hamu, korom, kátrány) kell eltávolítani, mert csökkentik a hőátadást. Fűtési szezon idején javaslom a heti rendszerességgel elvégzett tisztítást. A lerakódások a tüzelőanyagtól, az üzemeltetés helytelenségétől, a túl nagy teljesítményű készülék választása és a nem megfelelő huzatú kémény miatt kerülhetnek a járatokra.

Szeretném eloszlatni azt a tévhitet vásárlóim körében, hogy "nem baj, ha a kazán kicsit nagyobb,mint amilyet ajánlanak."
A vásárlás pillanatában eldől a kazán élettartama.
Létezik ugyanis jó döntés és van rossz.
A házunk (lakásunk) méretéhez megfelelő kazán választása legyen a legfontosabb!

Második helyen említeném a kémény méretezését. Mindig tartsuk be a gyártó által megkövetelt kéményátmérőt és magasságot.

Harmadik helyen a tüzelőanyag nedvességtartalma is jelentős. Mindig száraz fűtőanyagot használjunk!

Negyedikként meghatározó tényező,hogy ki az üzemeltető. Sajnos nem az anyatejjel szívjuk magunkba a tüzelés tudományát, bár azt mondják, hogy a férfiak a nőkhöz, a focihoz és a fűtéshez alapvetően értenek. A tűzteret telerakják tüzelőanyaggal és kevés levegő hozzáadásával folytott üzemmódban működtetik a készüléket. A módszer kényelmesnek tűnik, de a kazán élettartama szempontjából, ez a halálos ítelet. Ügyelnünk kell arra,hogy a füstgáz hőmérsékletét 65 °C felett tartsuk, mert ezen a ponton van az égéstermék harmatpontja, ha lecsökken a hőfok 65°C vagy az alá, kondenzáció lép fel a fűtőfelületeken. A kátrány hasonló módon képződik és elterül a füstjáratokban. A kátrányosodást mindenképpen célszerű elkerülni, vagy ha már lerakódott, akkor a gépkönyv utasításait betartva el kell távolítani!

A kátrány tűzveszélyes, begyulladhat a kéményben, savas kémhatása roncsolja a berendezés belső szerkezeti elemeit!

Huzatszabályzó használatakor javaslom 75-85°C közötti értékek beállítását, kézi szabályozás esetén is ügyeljünk arra, hogy mindig elegendő levegőt jutassunk a tűztérbe. Felhívnám a figyelmet a rostélycsövek tisztán tartására és a hamutér rendszeres ürítésére. A kazánház szellőztetése és a levegőpótlás biztosítása is kötelező a zavartalan működés érdekében.

Remélem tanácsaimmal segíthetem a fűtési rendszer folyamatos karbantartását, a hatásfok magas értéken tartását, a fűtési rendszer takarékos üzemeltetését, a nagyobb üzembiztonság érdekében!

Magyar termék!

Kazánjaink előállítása 100%-ban magyar munkaerővel történik.

© 2016 Ulrich Kazán. A gazdaságos fűtéshez! - Készítette és üzemelteti a Skindrome studio - Minden jog fenntartva.